به موزه علوم طبيعي چارده بلوط خوش آمديد
ادبي اجتماعي علمي

زرّافه




موضوع : <-CategoryName->


نويسنده :HD در تاريخ دو شنبه 11 ارديبهشت 1391برچسب:زرّافه,

زیره سیاه



 
 

زیره سیاه

زیره گیاهی است دو ساله، بی کرک، به ارتفاع ۳۰ ۶۰ سانتیمتر، دارای ساقه توخالی،

شیاردار و منشعب از قاعده است .

ریشه راست یا دوکی شکل و گوشت­دار و برگ­هائی با بریدگی­های نازک و نخی شکل و به رنگ سبز روشن .

گل­های آن کوچک، سفید یا صورتی و مجمتع به صورت چتر مرکب است.

میوه­اش بیضی شکل به طول ۴ تا ۶ میلی­متر به رنگ قهوه­ای شکلاتی یا قهوه­ای مایل به زرد و شفاف است.

بوی آن بسیار معطر، مطبوع و طعم آن تند و کمی سوزاننده است. گل­های آن مورد استفاده زنبور عسل است.

قسمت مورد استفاده میوه است و در نواحی گرم آسیا، اروپا و جنوب ایران و آفریقا می روید .

زیره حاوی موادی است که خواص درمانی فوق العاده ای به این دانه سیاه کوچک می هد.

 از جمله این مواد اسانس (کارون ، دی هیدروکارون ، فلاندرون) ، تانن ،

مواد روغنی ، موسیلاژ ومواد قندی می باشد.

اسانس زیره را از تقطیر میوه له شده تحت اثر بخار آب بدست می آورند. این اسانس مایعی است

 بی­رنگ که در اثر ماندن،ابتدا زرد و سپس به رنگ قهوه ای در می آید.

● خواص زیره :

به احتمال زیاد این مطلب را شنیده اید که خاصیت شاخص زیره طبیعت گرم آن است. زیره تقویت کننده و نیرو دهنده بوده و در درمان اختلالات گوارشی(ضد نفخ، ضد اسپاسم و قولنج، بادشکن و اشتها آور) بکار می­رود ، نتایج مطالعه­ای در کشور نشان می­دهد که مصرف زیره سیاه در بیمارانی که مبتلا به سوء هاضمه بدون زخم هستند اثر درمانی داشته و علائم بالینی این عارضه را در آنها کاهش می دهد.

زیره ضد عفونی کننده ، قاعده آور (خفیف) بوده و در معالجه بیماریهایی مانند ضعف عمل دستگاه هضم، نفخ و بلع هوا، دل پیچه کودکان، تأخیر وقوع قاعدگی زنان جوان، ضعف اعصاب، اشتها آور، تقویت میل جنسی، در دامپزشکی نیز برای رفع قولنج، اسپاسم ها و بی اشتهایی و کم شدن شیر دام­ها مورد استفاده قرار می­گیرد .

خاصیت تسکین دهندگی دارد و برای گرفتگی غیر ارادی ماهیچه های معده و راشی سیتم ، بخور آن جهت جلوگیری از ریزش آب از چشم و افزایش دهنده شیر مادران موثر است. زیره قابض، خشک کننده و ضد تشنج است و برای برطرف کردن بیماری صرع مفید است.

همچنین در دفع گاز معده موثر و عرق آور است و برای رفع برونشیت از دم کرده زیره می توان استفاده کرد.

گفتنی است، از زیره در غذاهایی که نفاخ هستند مخصوصا حبوبات استفاده می­کنند .

مصرف دم کرده زیره سیاه و یا جویدن آن در رفع و کاهش دردهای ناشی از قاعدگی، دردهای روده و بی اشتهایی بسیار مؤثر است. مصرف زیره سیاه یا روغن آن در رفع سوء هاضمه و دل دردهای کودکان و تنگی نفس نیز، کاربرد فراوانی دارد.

دم کرده زیره سیاه همراه با گیاه اوجی در رفع اسهال، نفخ و سندرم تحریک پذیری روده مفید است. بررسی ها نشان داد که این گیاه دارای خواص ضد عفونی کنندگی، ضد کرم، ضد تشنج و شل کننده عضلات بوده و مقوی و نیروبخش است؛ بنابراین مصرف آن به افراد دارای مشکلات مذکور توصیه می شود.

اما همیشه از افراط و تفریط بپرهیزیم زیاده روی در مصرف زیره بعلت طبع گرم ایجاد کهیر می کند. همچنین باعث افزایش ترشح تیروئید شده ودر نتیجه لاغری و زردی رنگ چهره را بدنبال دارد .

طعم خوش زیره باعث شده که از این ماده خوشبو در برخی از مواد غذایی به عنوان طعم دهنده­ای مطبوع استفاده شود .

در هیاهوی زندگی شهری و ماشینی،عجایب و شگفتی­های دنیای گیاهان ( همانند بسیاری از مسائل پیرامون ) از نظر از ما دور مانده یک دانه سیاه و کوچک زیره را در دست بگیریم و به خواص جالب توجه آن لحظاتی بیاندیشیم. آنوقت علاوه بر استفاده بهینه از این موهبت­های خدادادی اعتراف می­کنیم که برای درک عظمت الهی می­توان از خردترین دانه­ها نیز درس گرفت

                                                  گردآوری و تالیف : ماندانا .م


موضوع : <-CategoryName->


نويسنده :HD در تاريخ شنبه 9 ارديبهشت 1391برچسب:زیره سیاه,

فيل و پشه



 


موضوع : <-CategoryName->


نويسنده :HD در تاريخ پنج شنبه 7 ارديبهشت 1391برچسب:فيل و پشه,